Da li je Ron Paul vidovit?

by

Na YouTube-u se može naći video, pod naslovom „Ron Paul je upozorio da će se desiti 11. septembar“, koji sadrži isečke Ron Paulove dosledne kritike američke spoljne politike od devedesetih do danas.

Glavna Paulova teza, kao i većine američkih pacifista i kritičara imperijalizma (bili oni libertarijanci ili socijalisti, svejedno je), jeste da teroristi i belosvetski dikatori mrze Ameriku ne zbog kapitalizma i liberalizma, nego zbog američkog „imperijalizma“ – što teret krivice ili „prvobitni greh“ jasno svaljuje na leđa Amerike, dok terorizam postaje puka (manje ili više opravdana) reakcija na ovu američku bahatost. Ta „logika“ kaže: Da nema američkog imperijalizma i vojnog intervenisanja u sukobe u svetu, ne bi bilo ni „reakcije“ (možda ponekad preterane) od strane terorista, ne bi bilo ni 11. septembra. Ja mislim da je ovo jadna retorika, koja želi da kontinuira hladnoratovsku politiku appeasmenta, odnosno, politiku dodvoravanja neprijateljima slobode, koja je omogućila Sovjetima da većinu čovečanstva (pola Evrope, skoro Kompletnu Aziju i Afriku) bace u komunističko ropstvo. Stvar sa ovim argumentom stoji upravo obratno: Islamski fundamentalisti i ostali mrzitelji Amerike mrze Ameriku upravo zbog vrednosti koje ona reprezentuje, a ne zbog vojnih intervencija (zbog toga je se plaše). Ako bi Amerika htela da odobrovolji teroriste, kako bi ovi prestali da je mrze i prete joj, mislim da bi najbolji savet Amerikancima onda bio, ne da se povuku iz Iraka i Avganistana, nego da odbace liberalne vrednosti i kapitalizam i prihvate socijalizam. Mislim da bi to jako razveselilo neprijatelje Amerike širom sveta i da bi vrlo brzo postali partneri. Sad bez ironije – za to će sasvim dovoljno biti i da SAD povuku svoje trupe i okrenu se izolacionističkoj spoljnoj politici. Da ne citiram sad Berka i onu njegovu da je sve što je potrebno da zlo pobedi da dobri ljudi ne čine ništa.

Još uvek navijam za to da Ron Paul postane sledeći američki predsednik, ali moj entuzijazam splašnjava svaki put kad progovori o spoljnjoj politici.

Advertisements

3 reagovanja to “Da li je Ron Paul vidovit?”

 1. yadranko Says:

  Nisam imao namjeru da se dodajem na potencijalnu listu terorista, ali ipak ću odgovoriti na slijedeći način. Do nekle se mogu složiti sa tvrdnjom da islamski fundamentalisti mrze Ameriku zbog svega što ona predstavlja. I ja bih mogao mrziti Ameriku zato što je bogata a što ja nisam, zato što su Amerikanci slobodni, a što ja nisam, … tipični Balkanski mentalitet i ljubomora na uspješne i prosperitetne, zar ne?!! Međutim sama ljubomora nije dovoljna da ja i moji pajtaši istomišljenici zbog toga pokrenemo rat na Ameriku. 🙂 Međutim Američka okupacija u BiH bi vjerovatno mnogo pomogla u našoj samoregrutaciji. 🙂 Slične argumente dao je i sam Bin Laden.

  Također želim napasti i zaključak članka: od kada su komunikacija, trgovanje, putovanje, kulturna razmjena, i prijateljstvo sa drugim nacijama postali izolacionalizam? Mislim da ta definicija mnogo bolje opisuje lidere kao sto je comrade Kim Jong Il.

  Humanitarni razlozi za rat vjerovatno postoje, ali tu se javlja problem kako napraviti da se isti ne zloupotrebljavaju. Amerika je već po bezbroj puta isla u rat sa zlim namjerama i pod humanitarnim izgovorima uz blagoslov UN (Koreja, Guatemala, Vietnam, et al.). Ron Paul stoga smatra da Amerika može puno bolje pomoći čišćenjem smeća u svome vlastitom dvorištu i služenjem kao dobar primjer drugim zemljama i narodima sa okrutnim diktatorima za emulaciju (Egipat, Libija – ali vlastitim snagama), a ne pretvaranjem dobrote kao svjetski policajac koji služi interese korporacija (united fruit company, razni naftaši i vojno-industrijski kompleks, …).

 2. ZvonkoM Says:

  Ron Pol možda greši o uzrocima terorizma i mržnje prema Zapadu u islamskom svetu, ali je sasvim u pravu da treba povući svu onu vojsku koja silom „uvodi demokratiju“ i „gradi nacije“ tamo gde od toga nema ništa. Takođe je u pravu da je bolja strategija za borbu protiv terorizma pojačati odbranu kod kuće umesto besomučnog trošenja para i ratovanja po belom svetu. Dakle, bez obzira što je možda pogrešno identifikovao uzroke, njegova strategija je i dalje odlična.

  Pozdrav i Jadranku!

 3. Mladen Mažuran Says:

  Evidentno je da svi koji na bilo koji način kritiziraju i napadaju širenje kulture i civilizacije otimanja resursa u ime ˝našeg načina života˝ makar to bilo na štetu ostatka ostalih su – teroristi,zaostali,indoktrinirani (koga briga za njihov način života).
  Primjera iz ne tako daleke pisane povjesti „Imperija gdje sunce nikada ne zalazi“ ima na pretek, počevši od muzeja koji su prepuni predmeta iz zaostalih kolonija.Kao što reče jedan čovjek : Korjene mojeg siromaštva tražite u korjenima njegovog bogatstva. Sam Adam Smith uzima zdravo za gotovo da treba širiti trgovinu ma ako treba na štetu svih u zemlji (naravno i svih naokolo).Danas je normalno zamagliti (ili bar pokušati) prave interese „širenja mira i sigurnosti u regiji“.Sumarum je da matrijalna korist uvijek postaje vidljiva u kriznim situacijama koje opet nekim čudom na kraju završava na istim odredištima, a oni koji se tome protive budu počašćeni pridjevima političke,vjerske,nacionalne ili neke već konotacije.Uvijek je politika bila nastavak rata diplomatskim sredstvima -NE OBRNUTO –

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s


%d bloggers like this: